Úspěšný Dialog 2018

01.05.2018 10:18

Ve dnech 23. - 25. 3. 2018 proběhl v Brně 27. ročník tradiční mezinárodní konference „Dialog uprostřed Evropy“ na téma „Evropa mezi integrací a rozpadem (1918/2018). Kam směřuje středovýchodní Evropa?“. Záštitu nad konferencí přijali primátor statutárního města Brna Ing. Petr Vokřál a hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek.

Konference se zúčastnilo více než 250 hostů z České republiky, Slovenské republiky, Polska, Německa, Maďarska a Rakouska. Zahájení konference proběhlo za účasti primátora statutárního města Brna Petra Vokřála, ředitele Odboru států střední Evropy MZV Tomáše Kafky, Chargé d`affaire velvyslanectví SRN Christiany Markert, vyslance velvyslanectví Rakouské republiky Martina Gärtnera, velvyslance České republiky  v SRN Jana Podivínskeho, bývalého předsedy vlády a Senátu ČR Petra Pitharta a dalších významných osobností z oblasti politické, kulturní a vzdělávací. Úvodní přednáška předního evropského historika Philippa Thera na téma „Evropa 1918/2018: mezi integrací a dezintegrací“ proběhla v zaplněném zastupitelském sále brněnské Nové radnice a nabídla mnoho témat, o nichž se diskutovalo během následujících dvou dnů konference.

Program konference byl rozdělen do několika panelových diskuzí, které probíhaly v konferenčním sálu hotelu International a přinesly řadu podnětných debat na témata „Jsou země visegrádské čtyřky opravdu tak jiné?“, „Česká republika a hledání její pozice v Evropě“, „Mezi spoluprací a vlastní cestou – štěpí země visegrádské skupiny Evropu?“, „Západní a východní Evropa – co nás rozděluje a kde leží hranice?“, a „V zájmu pospolitosti proti rozpadu. Jak pěstovat vzájemnou důvěru v Evropu?“ Programu konference se zúčastnili referenti, moderátoři, přednášející a řečníci z České republiky, Slovenské republiky, Polska, Rakouska, Maďarska
 a Německa. Součástí programu bylo rovněž vyhlášení výsledků studentské esejistické soutěže na téma „Západní a východní Evropa – co nás rozděluje a kde leží hranice?“.

Příští konference Dialog uprosřed Evropy proběhne 12. - 14. dubna 2019.