Evropská soutěž o nejlepší esej 2016

16.12.2015 21:02

"Kolik rozmanitosti zvládneme?“
Výzva pro studenty k Evropské soutěži o nejlepší esej 2016
MNICHOV/PRAHA. "Kolik rozmanitosti zvládneme?“ – tak zní téma 6. Evropské soutěže o nejlepší esej. Soutěž byla vyhlášena spolkovým předsedou organizace Ackermann-Gemeinde Martinem Kastlerem a předsedou Společnosti Bernanda Bolzana Dr. Matějem Spurným. Koná se v souvislosti s 25. Brněnským symposiem „Dialog uprostřed Evropy“. "Přistěhovalectví uprchlíků představuje pro Evropu velkou výzvu.
Změní naše země“, popisuje bývalý poslanec Evropského parlamentu (CSU) Kastler. "Je proto nutné vést v našich zemích a na evropské úrovni věcnou diskuzi o tom, jak můžeme utvářet soužití různých kultur a náboženství.“ K tomuto účelu by mělo přispět diskusní fórum a soutěž o nejlepší esej, tak Kastler. Dr. Matěj Spurný poukazuje na rozdílné reakce na cizince v jednotlivých zemích. „V nich se zrcadlí jednotlivé historické zkušenosti s přistěhovalectvím a kulturní rozmanitostí.“ Dle Spurného toto často ztěžuje diferencovanou a společnou evropskou diskuzi. S ohledem na další vývoj je proto velmi důležité, aby především mladí lidé přemýšleli nad těmito otázkami. „K tomu vyzývá tato soutěž“, tak Spurný. Porota, které předsedají oba iniciátoři, vybere ze zaslaných prací vítězné eseje. Ocenění budou mít možnost prezentovat své eseje na 25. Brněnském symposiu „Dialog uprostřed Evropy“, které se koná v polovině března. „Tato soutěž posílí společné smýšlení o aktuálních otázkách evropského sousedství“ vyjádřil se Kastler, který v tomto úkolu spatřuje i hlavní podnět celé esejistické soutěže. Vítězný příspěvek bude oceněn odměnou v hodnotě 500 €. Držitelé
2. a 3. místa obdrží za svoji esej odměnu 300 €, resp. 200 €. Doporučený rozsah práce je 1 - 3 strany (A4). Eseje mohou být napsány v českém, německém nebo slovenském jazyce. Uvítány však budou zejména příspěvky v opačném jazyce kandidáta. Pořadí v soutěži určí porota složená z představitelů českých a německých institucí pod vedením bývalého poslance EP Martina Kastlera a Dr. Matěje Spurného. Vítězné práce budou rovněž zveřejněny. Příspěvky k tématu „Kolik rozmanitosti zvládneme“ mohou být zaslány emailem do 15. února 2016 na adresu  essay@ackermanngemeinde.de. V emailu je potřeba uvést následující údaje: jméno, adresa, email, věk, univerzita, studijní obor a telefonní číslo. Soutěže se mohou zúčastnit studenti vysokých škol a doktorandi z Německa, České republiky, Rakouska a Slovenska.
Europäische Wettbewerb für Studierende 2016 CZ.pdf (142947)

PM_AG Essaywettbewerb 2016_cz.pdf (133920)